
Palliatief Intensieve zorg Thuis
Om de zorg in de laatste levensfase goed te begeleiden is Zorgfix Thuiszorg een nieuw initiatief gestart: PIT. Met specialistische en intensieve zorg in de palliatieve en terminale fase ondersteunen wij cliënten, hun familie en de mantelzorgers in een moeilijke periode.
PIT staat voor ontzorgen van A tot Z. Aan uw ziekenhuisbed of bij u thuis bespreken wij het zorgtraject voor de komende periode. We stemmen met u af wat u zelf en uw naasten nog willen en kunnen doen en wat wij voor u gaan betekenen. Wij onderhouden hiernaast nauw contact met uw specialist, huisarts en apotheek om de zorg te stroomlijnen.
Hoe intensief de zorg wordt, is daarom volledig afhankelijk van uw wensen.
Onze professionele verpleegkundigen en verzorgers zijn in staat om u en uw directe zorgkring op meerdere manieren te ondersteunen. Naast de dagelijkse verzorging staan wij ook klaar voor complexere taken zoals wondzorg, thuisinfusie en pijnbestrijding. Zo kunnen wij u een volledig pakket aan diensten aanbieden, ook wanneer uw situatie wijzigt.
Welke diensten kunnen wij u bieden?

Blokzorg overdag, nachtzorg en 24-uurs zorg.

Zorgpersoneel met ervaring in de palliatieve zorg.

Intakegesprek bij u thuis of in het ziekenhuis.

Als het thuis niet gaat, simpel naar een hospicebed.


En als het thuis niet meer gaat?
Als u thuis niet langer goed verzorgd kunt worden, is het mogelijk om de thuissituatie naar het Zorgfix Hospitium te verplaatsen. U en uw dierbaren kunnen in dit hospice in het hart van Almere - net als thuis - in ongedwongen sfeer verblijven.
Met 24 uur per dag zorg van toegewijde zorgmedewerkers en veel ruimte voor ieders eigen manier om invulling te geven aan de laatste levensfase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan religieuze rituelen.
Natuurlijk is het ook mogelijk om direct een aanvraag te doen voor een verblijf in het hospitium. Neem contact met ons op via het contactformulier onder aan deze pagina of via 036-7606565.
Diversiteit


Wanneer is er sprake van palliatieve zorg?
Wanneer een aandoening zo ver gevorderd is dat deze niet meer te genezen is spreekt men vaak over een palliatief beleid (ook wel bekend als ‘uitbehandeld’). Dit betekent dat de zorg vanaf dat moment zich zal richten op het comfort van leven in plaats van genezen.
Het kan zijn dat u in deze fase nog helemaal niet of slechts beperkt zorg nodig heeft. Vaak weten cliënten zich nog prima te redden met de hulp van mantelzorgers en familie. De professionele zorgorganisaties komen langs om bij de zwaardere of complexere taken te ondersteunen en om het verloop van de aandoening te monitoren.
Wanneer de aandoening zich steeds meer ontwikkelt zal de noodzaak tot goede begeleidende zorg toenemen en zal deze periode overgaan in de terminale fase.
Wanneer is er sprake van terminale zorg?
We spreken van de terminale fase wanneer een cliënt (naar verwachting) minder dan drie maanden te leven heeft. Vaak zien we in deze fase de vraag naar zorg substantieel toenemen.
Voor mantelzorgers is dit een zware periode waarin de overvloed aan zorgtaken vaak teveel wordt. Het is aan ons als zorgorganisatie om client en mantelzorger te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld door overdag langere periodes achtereen aanwezig te zijn (blokzorg) of in de nachten te waken en te verzorgen (nachtzorg).
Wanneer de situatie dusdanig verslechterd en de cliënt echt zijn laatste dagen beleeft is het zelfs mogelijk dat wij permanent aanwezig zijn (24-uurs zorg). In nauwe samenwerking met de cliënt, de mantelzorgers en de familie kunnen we zo de volledige zorg inrichten.

Welke vormen zorg kunt u verwachten in de laatste levensfase?
- Verzorging en verpleging - In de startfase van een palliatief zorgtraject is regulier ingeplande zorg vaak voldoende. U wordt in onze planning meegenomen voor één of meerdere zorgmomenten per dag/week.
- Blokzorg - Naarmate de zorg te zwaar wordt voor de mantelzorger(s) kan er blokzorg worden aangevraagd. Zoals het woord al zegt komt er overdag een medewerker een 'blok' uren bij u thuis. Dit geeft ook de mantelzorger de ruimte voor zichzelf.
- Nachtzorg - Wanneer de zorgvraag de terminale fase heeft bereikt kan er ook 's nachts hulp nodig zijn. Een nachtzuster is vanaf 23:00 tot 7:00 aanwezig om te waken en eventuele zorghandelingen uit te voeren.
- 24-uurs zorg - De laatste dagen van een cliënt zijn vaak extra intensief. Vanwege de onvoorspelbaarheid van het ziekteverloop kan het daarom wenselijk zijn om de hele dag een professionele zorgverlener ter plaatse te hebben.