Bijeenkomst medicatieveiligheid

Zorg voor de client betekent er zijn, maar dan ook helemaal. Dus het betekent aanwezig zijn, je dingen goed doen en liefdevol verzorgen, maar ook: aandachtig zijn, opletten, signalen oppikken en daar wat mee doen.

Dat was de centrale boodschap van Susana Carvalho, de directeur van Zorgfix en zelf ervaren verpleegkundige, tijdens de medewerkersbijeenkomst over medicatieveiligheid. Onze zorgprofessionals kwamen bijeen om met elkaar te praten over persoonlijke zorg en de juiste medicatie(beheer) voor de cliënt.

Zien en doen
Onze zorgverleners, meestal noemen we ze gewoon onze zusters, hebben een druk leven. Van de verzekeraar krijgen ze soms maar tien minuten om hun zorg te verlenen en in die tijd moeten vaak hulp worden geboden met de inname van medicijnen. Op dat moment is er even extra aandacht.

Tienduizenden in heel Nederland komen jaarlijks in het ziekenhuis terecht als direct gevolg van onjuiste medicatie. Dat getal moet omlaag. En dat kan ook.

Het verlangt allereerst goede samenwerking tussen zorgpartners. De huisarts of specialist, die de medicijnen voorschrijft. De apotheker die ze niet alleen verstrekt maar ook beoordeelt of ze goed samengaan met andere medicijnen die een cliënt al gebruikt. En natuurlijk de zuster, die helpt bij de inname.

Die hulp kan verschillen. Van het alleen maar klaarzetten, tot het volledig toedienen. Uiteraard zijn onze mensen goed opgeleid en bevoegd om hun werk te doen. Die zekerheid heeft u. En de professionals van Zorgfix, uw zusters, zijn zich goed bewust van hun rol. Want zij zien u, zij pikken de signalen op en zij ondernemen actie als dat nodig is. Zij zijn het immers die bij u thuis komen.

De vergaderzaal zat goed vol

Tijdens de informatiebijeenkomst namen we het Zorgfix medicatiebeleid door en wisselden we ervaringen uit. Iedereen uit ons zorgteam beschikt over een handige informatiewaaier van de landelijke instelling Zorg voor Beter. Handig. Maar het belangrijkst is onze aandacht en het talent van onze zusters om de dingen te zien. En daar dan ook wat mee te doen. Mensen voor mensen.

Omdat er van Zorgfix altijd mensen aan het werk zijn, staan meer bijeenkomsten gepland, zodat alle zorgprofessionals kunnen deelnemen.